La Vila Closa

Conjunt urbà monumental format per carrers amb un traçat estret i tortuós propi de l’urbanisme medieval, amb una zona costeruda que envolta el turó del calvari, anomenat popularment la Costa.

HISTÒRIA

El poblament històric de la Vila Closa se situà en el turó del calvari, la Costa, proper com era al torrent de la Femosa, envoltat de terres que es destinaren a l’agricultura. L’orografia del terreny permeté la construcció d’un recinte emmurallat amb torres que assegurava un espai defensiu que configurà el nucli històric de la població. De la Vila Closa es conserven parts dels murs que l’encerclaven, el portal de Lamarca —un dels portals d’entrada al recinte emmurallat—, el centre històric amb un típic traçat urbà medieval i les restes d’una torre de vigilància. Sobre la població sabem que el 1149 Juneda tenia 130 habitants, un número que augmentà fins el 1365 quan arribà als 305 i, tot i que sofrí una sotragada a finals de segle amb un descens fins als 225 habitants el 1378, el nucli es recuperà assolint el 615 el 1593.

PUNTS D’INTERÈS

Pou de Gel. Sota la plaça de les Tres Creus.  Es troba en un estat de conservació excel·lent, ja que fou restaurat l’any 1982. Documentat ja al segle XVI, presenta una planta circular d’uns 8 metres de diàmetre i cobert per una cúpula.

Mur de l’ antiga església. Al carrer del Calvari, es ben visible un mur que ha estat recentment restaurat que formava part del conjunt de l’antiga església i cementiri del poble. Aquesta fou abandonada al culte amb la construcció a mitjans del segle XVIII del temple actual.

Portal Lamarca. És un dels únics portals que es conserven de la Vila Closa. Es tracta d’un portal adovellat apuntat que es coneixia també com el Portal d’Arbeca, ja que d’aquí sortia el camí que portava a aquesta localitat. Fins a la darrera restauració havia tingut les estructures que suportaven els sostres interiors.

Cal Ratat. Un dels edificis més interessants de la Vila Closa, pels seus elements arquitectònics, així com per la seva història. Tot i que sols es conserva la meitat de l’edifici original, encara són visibles dues finestres geminades a la façana del Carrer Carnisseria. Fou seu de l’ajuntament de la vila fins a l’any 1873.

Vila Ramona. Al Carrer del Pinell hi trobem un dels edificis que més han conservat la seva tipologia arquitectònica original. Construït al segle XVI ( 1563, tal i com indica una data d’una llinda), presenta una portal adovellat de mig punt amb un escut a la dovella central. A la planta de pis hi trobem una finestra renaixentista i motllura dentada. Destaca pels seus carreus de pedra ben treballats i alineats.

Cal Guiu. Arquitectònicament és molt semblant a Vila Ramona, presenta un gran portal adovellat de mig punt i destaca per les obertures que a la planta de golfes. De carreus de pedra ben treballs i alineats horitzontalment.  Fou construït al segle XVI, amb la funció d’hospital. En aquest període, i segons la tradició, el rei Felip II, s’hi allotja durant la seva estància a la vila.

Cups. Durant les obres de remodelació realitzades a inicis del 2015  de l’espai ubicat a la Travessia de la Carnisseria, van aparèixer diferents cubs dels segles XVII i XVIII que s’utilitzaven  com a rebost del gra, vi i oli. Destaquen per la seua volta de maons en forma de cúpula. Aquests elements eren comuns per tota la Vila Closa.